nieuws

Jan Appels
Jan Appels, de onvermoeibare dorpsfotograaf van de Beerzen en lid van ehbo-vereniging DeBeerzen, is op 67-jarige leeftijd overleden. Zijn gezondheid had hem al enige tijd geleden in de steek gelaten.
Eind maart werd Jan Appels nog koninklijk onderscheiden. Extra bijzonder, omdat hij jarenlang degene was die gedecoreerden op de foto zette. Niet alleen als fotograaf, die ook door de gemeente Oirschot herhaaldelijk werd ingeschakeld, had Appels zich verdienstelijk gemaakt. Stichting Pinksterfeesten Westelbeers, EHBO-Vereniging de Beerzen en Gilde St. Sebastiaan Westelbeers konden ook op hem rekenen.

[ tekst en foto: Eindhovens Dagblad/www.ed.nl]

Nieuwe EHBO-ers
EHBO De Beerzen had 10 nieuwe cursisten, die alle 10 geslaagd zijn. Tijdens de laatste buitenoefening van 16mei , op de Cultuur Boerderij te Westelbeers hebben zij hun diploma ontvangen uit handen van de voorzitter. Namens het bestuur EHBO De Beerzen willen wij hen van harte feliciteren met dit fantastische resultaat en heten wij hen van harte welkom bij onze vereniging.

Boven van links naar rechts: Jorg Wissink, Femke van Sande, Erna van Oversteeg-Schoenmakers, Fransje Geers-Meulendijks, Loeki van der Werf en Bram van Heerbeek Onder van links naar rechts: Floor van Eeten, Pleun Gooskens, Lieke Kroot en Linda Fonken-van Haaren.

Wijzigingen/verschillen in laatste uitgave van Oranje Kruisboekje
Er zijn nogal wat wijzigingen en verschillen tussen de vorige en de laatste druk van Het Oranje Kruisboekje.
Hieronder enkele belangrijke wijzigingen, niet alleen voor gediplomeerd hulpverlener, maar ook voor niet eerste hulpverlener en/of slachtoffer.

-synthetische watten worden niet meer gebruikt.

-Bij mogelijk wervelletsel wordt het hoofd vastgehouden in de gevonden positie (handgreep van Zch is vervallen).

-Bij een epileptische aanval altijd 112 bellen.

-Bij een beroerte wordt de FAST-regel niet meer gebruikt, maar de Mond-Spraak-Arm test.

-Bij een flauwte met wegraking wordt altijd 112 gebeld. Is er geen wegraking maar wel sprake van een combinatie met hevige buik- of rugpijn, pijn op de borst of hartkloppingen, dan ook 112.

-Bij chemische brandwonden mag kleding die eerst nat is gemaakt, toch verwijderd worden.

-De mitella of driekante doek wordt niet meer gebruikt bij arm/schouder letsel. Ondersteunig door het slachtoffer is voldoende.

-Bij een bloedneus is 5 minuten dichtknijpen van de neus al voldoende voor verdere beoordeling.

-Bij een insectensteek moet de angel zo snel mogelijk worden verwijderd, op wat voor manier dan ook, bijv. met de vingers.