Geschiedenis

De EHBO vereniging in De Beerzen draagt officieel de naam De ‘Katholieke E.H.B.O.-vereniging Oost- West- en Middelbeers’ en  is opgericht op 7-11-1950.
EHBO De Beerzen  zo wordt de vereniging in de volksmond genoemd.

Gevolggevend aan velerlei verzoeken uit de Beerse gemeenschap werd in 1950 de lokale EHBO-vereniging opgericht in de kerk van Oostelbeers. Dit alles gebeurde onder aansturing van Mevrouw Smulders-Beliën, toenmalig burgemeester van de Beerzen.
Dhr. Tissen, destijds directeur van de boterfabriek, werd aangesteld als voorzitter. Hermine van Roosmalen werd aangesteld als secretaris. Vervolgens kon de oprichtingsvergadering plaatsvinden, waarbij 38 aanwezigen werden geteld; 33 dames en 5 heren.
In 1951 startte ook de eerste EHBO-cursus, welke werd gegeven in het patronaat in Middelbeers aan de Kuikseindseweg 2. Onder leiding van Dr. Smulders ging het er heel gemoedelijk (op z’n Beers) aan toe. Dhr.Tissen nam in 1952 ontslag en werd opgevolgd door Frans de Laat. Ook hij moest vaststellen dat het voorzitterschap moeilijk te
combineren was met zijn werkzaamheden. Daarom besloot hij om na één jaar zijn taak als voorzitter door te geven aan Jan van den Bors.
Ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan van de Beerse EHBO werden er diverse demonstraties gehouden op de basisschool die geheel belangeloos de ruimtes ter beschikking stelde. Tijdens het 50-jarig jubileum werd er een tentoonstelling gehouden over de EHBO in het oude kerkje waar erg veel Beerse mensen op af kwamen.
Het kader bestond in het oprichtingsjaar uit Dr. Geheniau, bijgestaan door zuster Van Dijck, die de praktijklessen verzorgde. In 1951 werd Dr. Geheniau opgevolgd door Dr. Smulders. Deze werd op zijn beurt weer opgevolgd door Dr. Pouw. Zuster Van Dijck werd in 1956 opgevolgd door Jan van den Bors. Hij werd later weer opgevolgd door dhr. Rohlof uit Hilvarenbeek. In 2000 startte Ad Hoedjes, en die werd in 2014 weer opgevolgd door kaderinstructeur Jacqueline Vullings -van der Steen.
Op 13 november 2010 werd het 60-jarig bestaan van EHBO de Beerzen gevierd in gasterij de Kemphaan in Middelbeers. Tijdens deze viering reikte burgemeester Severijns om ongeveer 20.30 uur een Penning van Verdiensten uit aan de heren J.C. van den Bors en
H.M.W. Arts.
De heer van den Bors krijgt de penning voor de volgende activiteiten:
In 1953 is de heer van den Bors in het bestuur van de EHBO gekomen, waarvan hij van 1957 tot 1999 voorzitter was. Vanaf 1955 heeft hij een verbandpost gehad en heeft zich tot 2009 ingezet als verbandmeester.
De heer H.M.W. Arts krijgt de penning voor de volgende activiteiten:
De heer Arts is sinds 1964 lid van EHBO de Beerzen en na enkele jaren in het bestuur gekomen. Hij verzorgde jaren de evenementen die werden georganiseerd. De heer Arts was verder wekelijks aanwezig bij de tweejaarlijkse EHBO-cursus die de vereniging geeft. Hij zorgde dan voor de materialen en was lotusslachtoffer.

Jan van den Bors
Jan van den Bors (90) heeft maandagavond (15 mei 2017) een lintje gekregen. Burgemeester Severijns van Oirschot spelde hem de versierselen op in het Oude Kerkje in Middelbeers.
Van den Bors was medeoprichter, voorzitter en kaderinstructeur van EHBO De Beerzen. Hij heeft honderden mensen opgeleid tot EHBO’er. Sinds 1955 heeft hij een verbandpost aan huis. Ondanks zijn hoge leeftijd bleef Van den Bors de oefenavonden bezoeken en leverde hij nog steeds zijn bijdrage aan EHBO De Beerzen, dat hem heeft uitgeroepen tot erevoorzitter.
Ook heeft de decorandus gedurende 25 jaar via de parochiële werkgroep bezoeken afgelegd aan zieken en gehandicapten. Tevens organiseerde hij wielerwedstrijden om daarmee een financiële bijdrage te kunnen leveren aan de gehandicaptenzorg en was hij actief bij het Rode Kruis.

(foto en tekst: Eindhovens Dagblad)
Helaas is Jan op zondag 28 mei 2017 heel onverwachts overleden. Hij heeft echt nog kunnen genieten van de uitreiking van zijn verdiende lintje. Jammer dat dit maar kort heeft mogen duren.
[Toevoeging] Van de aanwezige EHBO-ers op die 15e mei is een groepsfoto gemaakt. Met dank aan de fam. Appels voor het herplaatsen.